Op 20 mei a.s. wordt in het gehele land de Nationale wandelcoachdag voor het 6e achtereenvolgende jaar gehouden.
Nu denk je bij wandelen niet direct aan coachen en bij coachen niet direct aan wandelen, maar intussen is wandelcoaching in Nederland toch al aardig ingeburgerd. Inmiddels zijn er meer dan 70 wandelcoaches werkzaam in Nederland verenigd in Wandelcoaching Nederland, een overkoepelend orgaan.
Inmiddels heeft wandelend coachen in de natuur ook wetenschappelijk erkenning gekregen en wordt wandelen in de natuur onder begeleiding steeds meer aangeraden als alternatief voor de reguliere behandelmethoden in de Zorg, zoals bij stress, burn-out, rouwverwerking, depressie, levensloop, natuurcoaching enz. Iedere wandelcoach heeft zijn eigen specialiteit. Begeleidingstrajecten zijn zowel individueel als in groepsverband.
“Door een burn-out kwam ik thuis te zitten. De muren kwamen op me af en thuis en op mijn werk kon ik niet praten over mijn problemen, wou ik ook niet, ik wilde mijn gezin en mijn collega’s er niet mee belasten. Ga maar wandelen zei de dokter. Maar in mijn eentje kwam het verwerkingsproces niet op gang. Op het internet vond ik zoekend op “wandelen” het begrip wandelcoaching en al wandelend in de natuur vond ik de ontspanning en het luisterend oor, die ik nodig had”. Bovenstaand relaas is een voorbeeld van hoe zo’n proces kan verlopen.

 

Share