Een interview met Reinier de Nooij over HET PAD.
Klik hier voor het interview.
Wil je meer weten? Zie: depaden.nl of uiterwaarde.nl

Enkele citaten uit het interview:

“Struinen zit me als het ware in het bloed. Ik werk veel met mijn hoofd en door te struinen maak ik mijn hoofd leeg en kom ik meer in mijn lichaam. Je hebt nu eenmaal tegenwicht nodig om gezond te blijven”.

“Met de bijbehorende uiterwaarden zijn de rivieren het meest ongeorganiseerde deel van Nederland. Onderzoek laat zien dat mensen zo n landschap nodig hebben om mentaal gezond te blijven. In opdracht van het Institute for Science, Innovation and Society (ISIS)van de Radboud Universiteit heb ik een route ontwikkeld. De route is overigens bedacht door Wouter de Groot, emeritushoogleraar Sociaal-wetenschappelijke Milieukunde, en nu onderzoeker bij ISIS. De route, die hij de naam ‘Het Pad’ heeft gegeven, loopt ten zuiden van de Waal vanafde Duitse grens naar
de kust. Het Pad is 240 km lang en niet gemarkeerd. Je hoeft alleen de rivier maar in de gaten te houden. Het idee is dat van het struinen een therapeutische werking uitgaat”.

“In samenwerking met Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie met als specialisatie mindfulness, van het Radboudumc, heb ik een groep van 33 mensen met klachten van depressieve aard of klachten ten gevolge van werkstress gevolgd tijdens meerdaagse tochten. Deze pilotstudie liet duidelijk een heilzaam effect zien. Het meeste profijt van het wandelen heb je als je het meerdere dagen achter elkaar doet”.

Share